;)

Friday, April 25, 2014

My Superboy.

video


Here it goes.

Firhan ni tak pandai nak sebut 'Cikshu'. Start bulan lepas, he kept calling me as 'Tuti'. Maybe sebab he can't pronounce the word S and R and change it to T. Same goes as he mention 'Susu'. It will be 'Tutu'.

But, I really don't know why he chose to called me 'Tuti'. Kalau tanya dia who am I, he will pointing out his finger and said 'Tuti!'

Then, this week I can't back home as I wanna get my assignments done before having a vacation with family next week. Where? SECRET! hahaha.

Okay, then my sister sent me this video.
His daddy teaches him how to pronounce 'Roti'. At the end he said, 'Tuti' and looking around to find me. Haizz.

Whatever it is, I love you budak masang! Tunggu Tuti next week okay! Even you will be a brother soon, you're still Tuti's baby.


video


And this is video where he pronounce Bulldozer as Bulola! Its me who teaches him to pronounce it. Lama jgk la before he can said the word and until now it still Bulola. Takpe sayang, asalkan kenal ape itu Bulldozer. Goodjob darling! 

Wednesday, April 23, 2014

Love.





I just love myself and you guys. Really do.
Hope we can stay as friends for forever.

Love you all till ends my classmates B. Sc. Hons of Hotel Management Semester 5, UiTM Puncak Alam.

Yang mencintai sahabat,

si comel kiut miut, Puteri Fatin Surihani a.k.a Fatin Kaif (saya adik Katrina Kaif).

hahahahaha.

k.
bye.

Sunday, April 20, 2014

Perhentian Island.
















Pulau Perhentian.

Done. 
Alhamdulillah with all the hurdles that we faced, we succeed to make all plans going smooth. Of course, banyak halangan before that, let’s not talk about it.

1st day, sampai pukul 11 dekat Long Beach, Perhentian Kecil (top 10 the most beautiful beach in the world) untuk check-in. Pukul 12 sampai 5 petang snokerling memang sunburn and penat habis tp sgt fun! Sebab tgk the living creature down the sea. SubhanAllah sangatlah cantik teramat cantik you guys should go!
Then malam tu just did our own activities, ada yg tidur je sebab penat, ada yang main kejar2 tepi pantai. And for us, kitorg 5 org je time tu, just nak lepak2 tengok scenery sebab ramai org cakap Long Beach ni kalau malam2 memang parti liar,ada arak here and there and dancing. So saje la nk tgk kan, nk experience tgk mcmtu rather than masuk kelab ahahah. Then kitorg lepak laa, time tu pukul 9 malam, and rasanya kitorg je kot Melayu. Yang lain omputeh, negro, korea semua ada. Masa tu tak ramai lagi, bak kata P. Ramlee, malam muda…..Then tengah mengelamun duk tgk pantai,tgk bintang,bulan terang, tetibe ada lg group join termasuk laa Sir Hasan. Since takde benda nak buat, kitorg main mcm2, Around The World la, Listen to the Answer Ignore The Question ntah hape ntah sampai skrg aku tak tahu amende tu benci betul haiiihhhhh. Then last part kitorg main True or Dare. Gila kan? Depan lecturer pulak tu haha. Yang paling awesome masa main Dare. Izwan kena menari tradisional depan tourists. The guys tu siap record lagi hahaha mmg kelakar habis! Then ada yang kena berlari mcm kanak2 riang, kena menari la, berlakon. Best gila! Then pukul 12 am, ramai dah orang. Masa nak balik chalet, kena lalu tepi kedai ni. Masa tu ada la omputeh duk dancing sambil pegang botol arak, ada couples lepak2, takut actually bila dah tgk scene mcmtu.

2nd day, pergi SK Perhentian utk buat Latihan Dalam Kumpulan. Semua sekali ada 9 kumpulan. Aku dgn Mark dapat kumpulan ke-7. Mamat, Balqis dengan Ifa Darjah 3, Shanu dgn Dewi Darjah 2 and Faris Darjah 1 dan dia pelat lagi dah la montel comel betul tp part being hyperactive mmg tak comel. Susah betul nak ajak main sama2 diorg pergi kacau group lain. Kadang2 tu dari 6 orang tinggal 2 orang je yg boleh stay. Group aku lah yg paling hyper. Then kitorg kena adakan Pentas Kecil which is setiap kumpulan diberi tajuk pekerjaan dan kena lakonkan watak tu. Kumpulan aku dapat Tukang Masak. Korang tahu jadi apa? Si Mamat tu cakap kat aku, ‘kak fatin, kite nok bercerita kat depang buleh dok?cerita arnab dan buaya. Kite hafal doh, orang lain buleh jadi arnab dgn buaya’. Hah, aku nak cakap ape lagi, kalau tak ikut mmg tak jadi lgsung nanti. Thenkitorg pun guna la Mamat tu jadi narrator. And guess what? Sehyper-hyper group aku, dapat la jgk nombor 3! Suka gila diorg dapat hamper sampai penuh beg nk bwk balik. Then masa aku dgn Mark dah nak keluar pagar sekolah, Mamat datang, dia ucap terima kasih, aku pun peluk dia. Mark pun sama. Then masa dh nak blah dh, Mamat panggil, ‘kak fatin!ada org nak salam!’ Aku pun tgk,oh si Balqis. Aku pun hulur la tangan. Dia ni dari jauh berlari dtg kat aku then peluk aku terus pastu ada lagi few girls datang peluk. Haihh. Ni yg sedih ni. Then balik la ke chalet.
Malam tu sambil BBQ, kitorg buat persembahan, group A and B. We had fun, totally! Lps tu aku masuk bilik,krohhh sbb penat. Yang lain dgr cerita lepak pantai sampai pukul 4 pagi.
Esoknya balik dah..

Alhamdulillah menjadi jugak plan nk ke Perhentian ni walaupun banyak tak puas hati tp takpelah,tak semua yg kita nak kita dapat. Kan? So after this focus on forum for Club Management this May and start build up new organization for Sustainable Tourism subject next semester.

In the list : Vietnam, Cambodia or Thailand. What say you?



Tuesday, April 15, 2014

Park Rec Issue 2.

Okay.

Pasal haritu,  hangpa tau dak surat kelulusan dapat hari isnin!!! Punya la cuak weh. Dah la isnin tu petang. berapa kali KP mai Shah Alam aku tak tau la. Dah kenapa dgn management ni. Susahkan student pulak serious ah.

Pastu bas ada tp cater dari luar. Kena bertolak kul 6 paling lwt sbb after 12 am bas tak dibenarkan jalan atas jalan. So kalau smpai awal, duduk jela dlm bas tu or duk kt jeti mcm melukut di tepi gantang. Haihh pengalaman betul nk manage pergi pulau ni. Banyak gila halangan tak mcm nk pergi Bandung dulu.


Despite of all the hurdles, pukul 6 ni kami bertolak ke jeti Kuala Besut. May Allah ease everything.

Will update soon.

Bye!

Friday, April 11, 2014

Park Rec Issue.

Okay, last post for today. So today is Friday, still at Puncak Alam sebab nak settlekan hal transportation for our class project 'Park and Recreation' subject which is going to Pulau Perhentian this coming Tuesday. Sounds awesome, right?

Kat sana nanti kami akan buat LDK for SK Pulau Perhentian Kecil with murid-murid darjah 1-3. I'm one of the facilitators muehehee aku sekeh je kepala sorg2 hok nano tu hihihi.  Then we will having our Island Tour, Snokerling, Beach Games, Beach Clean-up and watching tempat penetasan telur penyu and finally BBQ and Acustic Night where we will having malam persembahan. Just for rebon balik our relationship since now our class dah divide into 2.

Nak buat proposal ni kemain banyak halangan. Mula2 mintak 16k for 43 of us tu pun ikut bajet dh. And we NOT EVEN KNOW kalau bajet dalam negara kena mintak 4k je. Sampai kena perli kelas kitorg masa Majlis Anugerah Dekan haritu. Then takpelah, ubah balik smpai 4k. 2 weeks after that, takde respon lg sampai kitorg kena turun Shah Alam. Jumpa TD trus. Now the issue is duit TAPA mmg tak cukup. Takpe, kami dh tak kisah dah sebab skrg kami nak surat kelulusan aje untuk gerakkan hal lain especially nk mintak bas. Then SEMALAM baru dpt call, dekan akan sign HARINI. Lulus bajet, 500 ONLY. Takpelah, pergi Bandung haritu pun duit sendiri. Its okay la. Tapi kelulusan ni dah lewat sangat.

Tu sekarang aku yg pening. Bas nak ke sana ni dpt or tak. Dah la harini Jumaat. Selasa malam dah nak gerak. Unit Kenderaan tu ade ke tak ntah. Haritu dh 2 kali pergi takde pun. Skrg ni KP turun Shah Alam nak amik surat kelulusan and going back here to settle down transportation with me. Lepas tu baru boleh balik rumah kakak. And now, I'm all alone here. Housemate dh balik ;(

Its okay, I am an Iron Lady! hahaha poyo je nak nenangis. Just hoping that everything will going to be smooth. Baju kelas dah siap (Thank God its Blue my fav color!) , Hamper dah dapat, makanan dah settle, tinggal bas je ni. Semua duk tanya2 dh. Cuak weh.

Bismillah.



Assignment.








Last week, we went to Lata Lembik at Raub,Pahang. Thank you so much to Ang, my brother who helped us a lot in finishing our research there. Kitorg stay dekat rumah Mak Long Abu, one of my groupmate. Sangat lah baik, makan pulak sedap2 sungguh. Terima kasih Mak Long, Pak Long!

Ni first assignment yg kitorg keluar. Lepas ni ada lg. Wait haa. So ni adalah subject minor tourism, "Destination,Development and Planning in Tourism" which carries 30% of carrymarks. What we have to do is, do some research about the effect of the tourism development in terms of social, infrastructure and economics towards the local community and tourists. So, what we did was, taking Lata Lembik Recreation Park and Kampung Orang Asli as our tourism development place and local community.

4 days 3 night there, we managed to meet guru besar Sekolah Rendah Satak to know their improvement and effect of the development. And then we went to meet Encik Zahidi, Pengurus LL Recreation Park and meet some Orang Asli workers. And then interwieing one of the local people who been lived there before the reaction park opened. 

The most interesting thing was, we managed to interviewing Tok Batin of Kampung Pos Buntu. We talked about many things of the effect of the development. Then, pleasurable revenge! For the 1st time I've experienced adventure flying fox. Tinggi sungguh! And best! And then we went for water rafting! Super best! Ya Allah getting closed by the nature is the best ever! Mandi kat situ mmg best sangat tp aku takleh lama sebab air dia sumpah sejuk habis! Mcm air batu! 2 jam je mandi cukup lah hahaha.

Then before went back to Puncak, we went to Cameron Highland. Kebetulan hari Ahad ada pasar tani dekat Brinchang. Apa lagi, banyak betul ma order suruh beli sayur haha. Well, apart from doing our assingnment, we had fun! Thank you Miss Inoor for giving us this assignment! I really appreaciate it! Kalau takde, bila la pulak masa nak pergi kan.

Alhamdulillah settle satu project. Many to come!

Hectic.

Assalamualaikum and hi.

I'm back! hehehe which means now I've got some time to spit out some words here.

SubhanAllah.

 Itu je mampu aku cakap untuk semester ni. A lot of assignments. I mean, A LOT. Sem ni semuanya cerita pasal research, how to do research, how to make proposal for research, this and that. Semalam last class Research Method before mid semester break. Dr Norzu nak 1st draft of research lepas cuti. Akan ada mini conference by week 14. Semalam mmg hectic habis. Too much information I had to sumbat in my brain.

Pernah sekali aku fikir, boleh ke aku habiskan degree ni? Ni baru sem 5. Nanti sem 6 ada Independent Study, fully research subject. And then aku fikir balik, ' begitu ramai yg dah grad degree, kalau diorg boleh takkan aku tak boleh?'

InsyAllah. Semester ni banyak kena spend money to do assignments. Most of the assignments will costs us to go out. Its okay for me sbb bg aku jgn kedekut bila berkaitan dgn ilmu. Even buku lama2 pun aku bg je dekat junior, tak pernah aku jual.

Ma, Aboh, Families, Friends, do pray for us, please? Sesungguhnya Tin rasa takut untuk hadap semester ni. I've been treated like an adult. Sebelum ni buka je mulut, lecturer sumbat semua ilmu. Sekarang, semua kena cari sendiri. Ma.....Tin takut.. ;(

One of my friends yg dh kerja, dia ada nasihatkan, be prepared. Apa yg aku rasa skrg takkan sama bila aku kerja nanti.

I've faith to Allah. Segalanya akan indah pada waktunya. InsyAllah aku boleh berjaya.